Fria returer

Snabba leveranser

Öppet köp i 30 dagar

Hur bygger man valpen från grunden?

En valp utvecklas i en rasande fart, både fysiskt och mentalt. Uppväxttiden är en period av intensiv tillväxt som ställer höga krav på utfodringen. Tillgodoses valpens näringsbehov redan från start, lägger man grunden för ett långt och friskt liv.

Det finns lika många åsikter om hur man ska utfodra valpar som det finns hundägare och det finns mer än bara ett sätt som är rätt. Det finns även många direkta missuppfattningar om valpar och utfodring, vilket kan leda till tillväxtstörningar och andra problem, på både kort och lång sikt. En riktigt storvuxen hundras är inte färdigväxt förrän runt två års ålder. Detta innebär att den största delen av valpens tillväxtperiod sker i det nya hemmet.

Det är därför viktigt att känna till betydelsen av en korrekt utfodring!

Varför ska hunden ha ett anpassat valpfoder?

När man väljer foder till sin valp kan det vara bra att veta vilka egenskaper man ska leta efter. En valps näringsbehov och en vuxen hunds näringsbehov skiljer sig åt på en hel del punkter.

En valp av storvuxen ras kan vid födseln väga endast 1% av sin vuxenvikt, vilket innebär en hundrafaldig viktökning innan hunden är färdigvuxen. Med den kunskapen är det lätt att förstå vilka otroliga mängder energi som går åt under en valps tillväxt. En valp behöver mer energi per kilogram kroppsvikt än en vuxen hund av samma storlek. Den högre energitätheten är en av egenskaperna som skiljer ett valpfoder från ett foder för vuxna hundar.

En valps matsmältningssystem är, precis som resten av kroppen, inte fullt utvecklat ännu och därför är det viktigt att ingredienserna är lättsmälta. En god smältbarhet är detsamma som ett bättre upptag av näringsämnen i tarmen. Färre osmälta proteinrester i tjocktarmen bidrar också till en god magtarmhälsa.

Tillräckligt med energi, inte samma som överutfodring!

Att en valp behöver mer energi per kilogram kroppsvikt än en vuxen hund betyder inte att unga hundar på något sätt ska överutfodras. Knubbiga valpar får inte en större vuxenstorlek än hundar som hålls i lagom hull under uppväxten. Att hålla sin valp i för högt hull kan ge allvarliga konsekvenser. En för tung valp riskerar att växa för fort med tillväxtrubbningar i skelett och leder som följd, samt löper en större risk att bli överviktig som vuxen. En valp som utfodrats restriktivt når garanterat sin maximala vuxenstorlek men det sker i en lugn och skonsam takt. Tänk på att utfodringstabeller bara är riktlinjer! Ett gott råd är att känna på sin valp och väga den med jämna mellanrum så att man kan jämföra tillväxtkurvan med genomsnittsvärdet för rasen. På så sätt hinner man reagera om det lutar åt att valpen växer för fort. En långsam tillväxttakt är särskilt viktigt för valpar av storvuxna raser.

Källa: Royal Canin

Krisberedskap med ditt husdjur

Läs mer här ->

Skaffa katt - en liten guide

Vandra med hund

Inne- och Utekatter - en guide

Sund Premium Hund Insekt - Intervju

Sund Premium Hund Insekt - Info

En gyllene julafton för din hund

En gyllene julafton för din hund

Praktiska tips när du får kattungar

Berika din hunds liv

Berikning är olika sätt att låta din hund få utlopp för sina naturliga beteenden i en annars rätt onaturlig vardag.

Kanin- & marsvinsfoder

Hitta rätt foder till din kanin eller marsvin

Förbered din hund inför jaktsäsongen

Så förbereder du din hund. Här är några tips på vägen.

Midsommar för dig och dina djur

Anpassa firandet efter dina djurs behov. Njut av god matt och umgänge och ha samtidigt koll på att ditt djur inte råkar äta lök, vindruvor, nötter, gräslök eller mat som innehåller mycket salt. Detta är exempel på extremt giftiga råvaror för din katt och hund.

Giftiga sommarväxter, vilka är de?

17 växter som kan vara farliga för både dig och dina djur!

Ren och välvårdad hund, katt eller kanin?

5 anledningar till varför du ska tvätta dina smådjur med produkter från Espree.

Julväxterna – en dold fara för husdjuren

Växter i hemmen kan utgöra en fara för dina djur. Välj växter med omsorg och var uppmärksam på ditt djurs beteende.

Rapssåpa - för ditt husdjur

Den dryga rapssåpan kan med fördel användas som schampo till djur. Testa du också!

För snabb tillväxt hos valpen av protein?

Så ska du tänka kring din valps behov av protein och energi.

Kosttillskott för valpen – behövs det?

Det ska du tänka på för att undvika tillväxtstörningar i din växande hunds skelett och följdsjukdomar därefter.