Undvik Fång hos häst
Fång hos hästar kan uppstå när som helst på året, men det finns vissa perioder och situationer som ökar risken.
Här är några av de vanligaste orsakerna och tidpunkterna när fång är mest sannolikt att uppstå.
- Under våren och sommaren växer gräset snabbt och har ofta högre sockerhalt (fruktan), vilket kan utlösa fång hos känsliga hästar. Speciellt efter regn följt av soliga dagar kan gräset bli extra sockerhaltigt.
- På hösten, särskilt efter de första frostnätterna, kan gräsets sockerhalt (fruktan) öka kraftigt. När temperaturen sjunker på natten men fortfarande är relativt varm på dagen, kan gräset fortsätta att fotosyntetisera och producera socker som inte används för tillväxt utan lagras. Detta gör att gräset blir mycket sockerhaltigt, vilket kan utlösa fång hos hästar som är känsliga för högt sockerintag.
- Överviktiga hästar har högre risk för att utveckla fång, särskilt om de har andra underliggande metabola sjukdomar som Equine Metabolic Syndrome (EMS).
- Hästar med metabola sjukdomar som EMS eller Cushing’s sjukdom (PPID) är mer benägna att drabbas av fång. Dessa sjukdomar påverkar hästens hormonbalans och metabolism, vilket kan utlösa fång.
Här är de viktigaste tipsen för att förebygga och hantera fång hos häst
- Lär dig känna igen de tidiga symptomen på fång, såsom stelhet, ovilja att röra sig, ökad värme i hovarna och en pulserande digitalpuls.
- under våren och hösten när gräsets sockerhalt kan vara hög, bör du begränsa betestiden eller använda en fånghage med begränsat gräs.
- Ge hästen en fiberrik, lågsocker diet. Undvik kraftfoder och spannmål som är hög i socker och stärkelse. Högkvalitativt hö med låg sockerhalt är ett bra alternativ. Ett foder med låg stärkelse och ett lågt sockerinnehåll som t.ex HippoLowCarb Sund
- Se till att din häst håller en hälsosam vikt genom rätt kost och regelbunden motion.
- En hovslagare som är erfaren med fånghästar kan hjälpa till att hålla hovarna i gott skick och förebygga problem. Regelbundna hovvårdsbesök är viktiga.
* Viktigaste av allt är att rådfråga din veterinär om du misstänker att din häst har fått fång *Genom att följa dessa tips kan du hjälpa till att förebygga fång och säkerställa att din häst förblir frisk och välmående.