Fria returer

Snabba leveranser

Öppet köp i 30 dagar

Till betet- Deltamin Slick Vitlök

Flugor och bitande insekter = sjukdomsspridare

Flugor och bitande insekter kan vara otroligt irriterande för djuren under betessäsongen. Insekterna är inte bara irriterande, de kan också fungera som vektorer. En vektor är en organism som överför en bakterie eller virus till en annan varelse.

En sådan sjukdom som kan drabba både nöt och får är schmallenbergvirus, som orsakar reproduktionsstörningar. Viruset sprids främst med hjälp av svidknott och ger vid infektionstillfället lindriga symtom som kortvarig feber, diarré, nedsatt foderintag och försämrad mjölkproduktion hos vuxna djur. Om ett dräktigt hondjur infekteras av smittan under den första tiden i dräktigheten (får/get: 0–3 mån, nöt: 0–5 mån) kan det ge kastningar och fosterskador. Ofta förlöper dräktigheten, till synes oproblematiskt. Men vid kalvning/lamning är dödfödslar eller dödsfall strax efter födseln vanligt. Hos de nyfödda kan varierande grader av missbildningar ses som exempelvis deformerade ben, krökt ryggrad och vattenskalle. Allvarligare missbildningar kan dessutom medföra förlossningssvårigheter.

Ytterligare sjukdomar som kan spridas med hjälp av insekter finns och som djurägare bör man vara observant och arbeta förebyggande för att undvika problem.

Deltamin slick vitlök

  • Mycket smaklig 
  • Godkänd inom ekologisk och KRAV
  • Ingen karenstid för slakt eller mjölk
  • Organisk selen för friska och starka kalvar 
  • Effektiv mot flugor

 

Deltamin Slick Vitlök är en mineralbalja anpassad för både mjölk- och köttdjur på bete. Tillsatsen av vitlök är avskräckande för flugor och andra bitande insekter. Slickbaljan är mycket smaklig för djuren tack vare ett högt innehåll av melass som gynnar konsumtionen. Dessutom innehåller den organiskt selen som ger starka och friska kalvar. Godkänd både för ekologisk och KRAV-produktion och har ingen karenstid för mjölk eller slakt. Slickbaljan bör placeras i närheten av djurens vattenkälla, gärna i ett bildäck för att minska vältrisken. Dosering: 1 balja/10 djur (ca 20g/100kg kroppsvikt).

 

Bete för nöt

Läs mer här ->

Råmjölksersättning till kalv

Läs mer här ->

Råmjölkersättning till lamm

Läs mer här ->

Vässa din fårproduktion året runt

Elektrolyter till kalvar

Motverkar vätskebrist och diarré

Lamm i stall

Checklista vid lamning

När årets lamningssäsong närmar sig, innebär det en intensiv period för dig som är lammproducent. Här får du 8 konkreta tips som är bra att ha till hands.

Stängseltips för beteshagar

Vad du ska tänka på när du ska stängsla dina beteshagar.

Stalosan F - Effektiv hygien med lågt pH

Stalosan F avdödar bakterier, virus, svampar och parasiter. Den är därför mycket effektiv mot mikroorganismer som kan orsaka diarré, koccidios, ledinfektioner, klövproblem, höga celltal, mastit och hudsår.

Därför bör du göra en grovfoderanalys

Komponera foderstaten till dina djur för att täcka deras behov på bästa sätt.

Hov i ströprodukt

Rätt ströprodukt, vi har den!

Smaken är som, ja, ni vet resten av meningen! Därför har vi ett stort urval av ströprodukter, både vad gäller form och råvara. Dessutom kan man med fördel blanda olika sorter.

Tackor och lamm på bete

Detta bör en tacka äta

För att din tacka ska kunna föda starka och livskraftiga lamm som tidigt börjar dia, är det viktigt att den dräktiga tackan får foder av hög kvalité och att hennes näringsbehov blir tillgodosett.

Kalv på halmbädd

Så får du en bättre stallmiljö utan gift

Letar du efter en prisvärd desinfektionsprodukt som kan användas i alla typer av stall och som inte är giftigt, varken för djur eller människor?

Får på bete

Detta ska du tänka på inför fårens betessäsong

Huvudregeln är att dina får ska vara ute under sommaren. Tänk bland annat på ett bra och rikligt dricksvatten och hur du ska hantera dina stängsel. Vi ger dig flera tips inför betessäsongen!

Får på bete

Foderguide för lamm, tacka och bagge

Vi ger dig tips på vilka foder du ska ge till dina djur.

Vallgräs

Vilken vallfröblandning ska jag välja?

OptiVall står för starka vallfröblandningar med hög kvalitet och väl provat sortmaterial i Sverige. Vallfröblandningarna har spetsade egenskaper, bred genetisk sortvariation och ett sortiment som passar från norr till söder.

Betande hästar

7 tips vid stödsådd av betesmark

Har man upptrampade betesmarker som utsatts för hårda påfrestningar gäller det att agera och nyetablera eller stödså betesvallarna. Vi ger dig tips på hur du stödsår din betesmark.

Lamm på halmbädd

7 tips för att öka lammets överlevnad

Tackor och lamm behöver extra omvårdnad tiden innan och efter lamning. Lär dig hur du kan hjälpa dina djur.