Fria returer

Snabba leveranser

Öppet köp i 30 dagar

Varför stiger produkter i pris?

Varför ska man förodla vissa fröer?

Att odla själv bör alla testa! Det är ett fantastiskt sätt att följa säsongernas skiftningar. Redan i januari kan du börja att så en första sådd, och sen kan du fortsätta med det fram i maj månad. Du ska absolut inte vara rädd att det är svårt eller krångligt! Du lär dig av att så själv, och du får erfarenheter som du kommer att bära med dig resten av livet. Oavsett om du lyckas eller misslyckas. All odling handlar om lärande! Det enda du behöver är fröer, odlingskrukor, såjord – och så är du igång!

Förodla grönsaker och sommarblommor

Vissa fröer, som är bra att förodla, är de som har en lång utvecklingstid. Exempel på det är t.ex. grönsaker och sommarblommor. Om man förodlar, hinner det blomma och ge skörd trots vår relativt korta sommar. Selleri, aubergine, chili och paprika har lång utvecklingstid, liksom pelargon och verbena t.ex. De kan du köra igång med att förså redan i januari och februari. Annars är mars och april stora såmånader för dig som förodlar. Det är inte heller så bra att så alltför tidigt, för då kan du få klena plantor. Men följ allra helst rekommendationerna på fröpåsen!

När ska du så?

Februari till mars är en vanlig period för de flesta växter som ska förodlas. Det står på påsen när det är lämpligt att börja.

Hur sår du bäst?

Använd såjord, vattna igenom jorden och följ råden för sådjup på påsen.

Vad gör du innan fröerna grott?

Frön gror bäst i värme med hög luftfuktighet & det åstadkommer du med ett minidrivhus. Det är viktigt att sådden inte torkar ut. Vattna försiktigt med stril eller ännu hellre, ställ dina såkrukor på ett fat & vattna underifrån. Vänta med att tillsätta näring i vattnet till ca tre veckor efter omskolningen.

Vad gör du efter att fröerna grott?

Ställ svalare och öka luftcirkulationen. Nu när bladen visar sig vill frösådderna ha mycket ljus. Ofta räcker inte dagsljuset i ett fönster om du sår tidigt, då kan du köpa växtbelysning.

Omskola din sådd!

När plantan växt till sig i sin såkruka och fått 2–4 bladpar, så flyttar man över plantan till en större kruka. Detta kallas omskolning. Sätt en planta i varje kruka. Använd gärna gödslad jord som till exempel blomjord för omskolningen. De plantor som växer kraftigt kan behöva omskolas två gånger.

Källa: Nelson Garden