Förbered inför betessäsongen
Snart är sommaren här och det är dags att släppa ut hästarna på sommarbetet. Här kommer det några tips på vad du bör tänka på inför betessäsongen.
Inventera hagarna
Innan man släpper sina hästar på bete är det viktigt att kolla över hagarna noggrant. Hästar undviker oftast giftiga växter när de har annat att äta, men i slutet på sommaren när betet blir magert kan hästarna äta utav giftiga växter i brist på annat. Den gula blomman Stånds är ett exempel på en giftig växt man skall hålla utkik efter.
Hjälp hästen inifrån
Redan när första grässtråna kommer och man låter sina hästar beta kortare stunder är det bra att ge HippoSelection Yea-Sacc. Produkten är en levande jäststam som gynnar tarmfloran. Enkelt förklarat så ser “jästen” till att stärka de goda bakterierna i tarmen. Vid foderbyten måste mikrofloran ställa om sig i hästens tarm och jästen gör denna omställning skonsam, så att de bra bakterierna håller sig starka.
Vatten i hagen
En häst dricker runt 10 procent av sin egen vikt varje dag, mängden kan vara den dubbla om den är i träning. På sommaren när det är varmt bildas det lätt bakterier i vattnet, vilket gör att vattenkvaliteten snabbt försämras. Ge bara hästen sådant vatten du själv skulle kunna dricka. Har du en vattenkopp bör flödet vara minst sex liter per minut. Rengör därför vattenkoppen eller karet regelbundet. Hästar är känsliga för vatten av dålig kvalitet och dricker ogärna om vattnet luktar eller smakar konstigt.
Tillsyn av hästen
Det går bra att ha hästen ute dygnet runt när den går på bete men gör alltid en daglig visitation.
Allting kan hända. Den kan ha slagit upp ett sår, den kan ha vält vattenbaljorna, den kan vara attackerade av bitflugor. Uppmärksamhet är en av de viktigaste bitarna när man har hand om hästar. En dag då allting står stilla och bitflugor, knott eller mygg är outhärdliga för dem kanske man ska plocka in dem i stallet för att skydda dem. Viktigt att det finns möjlighet för hästen att få skugga någonstans i hagen vid varma sommardagar.
Under den dagliga visitationen är det även bra att hullbedömma hästen. Hur ser överlinje och muskelmassa ut?
Salt & mineraler
Det är viktigt att hästarna har tillgång till salt och mineraler i hagen. När vädertemperaturer blir varmare gör också att hästen generellt svettas mer vilket gör att saltbehovet ökar. Hästar kan i normala fall inte få i sig för mycket salt, utan överskott regleras via njurarna och urinen. Ha som vana att ge din häst fri tillgång till saltsten tillsammans med rent friskt vatten. Glöm heller inte mineralerna i hagen.
Svettas hästen mycket vid träning är det även viktigt att återställa elektrolyt- och saltförluster. Då är HippoSelection Elektrolyt utmärkt för att snabbt återställa balansen av natrium, klorid och magnesium. Tänk på att redan vid en måttlig vatten- och saltförlust påverkas hästen negativt med bland annat prestationsnedsättning som följd.
Stödutfodra vid behov
När betet får förväxa lite så minskar oftast näringsinnehållet. Tränas hästen som vanligt bör den eventuellt stödutfodras.