Fria returer

Snabba leveranser

Öppet köp i 30 dagar

Får på bete

Foderguide för lamm, tacka och bagge

En viktig del i utfodringen är vitaminer och mineraler. Får har ett högt behov av E-vitamin och selen. Vi har höjt E-vitamin innehållet i alla våra foder och det är delvis i naturlig form*. Den naturliga formen ger ett mycket bättre upptag och nyttjande, vilket resulterar i en högre nivå av E-vitamin i blodet och i råmjölken. Här listar vi några foder för bästa hälsa och produktion.

Komplettera med Fiol Får

Ett utmärkt kompletteringsfoder till baggar och sinlagda tackor när tillgången eller kvaliteten på grovfodret inte räcker till. Fiol Får är också ett utmärkt tillväxtfoder till de lite äldre lammen. Ett äldre lamm fungerar fullt ut som idisslare och kan utnyttja andra råvaror än de yngre lammen. Dessutom minskar proteinbehovet ju äldre lammen blir.

För tackor och växande lamm – Fiol Eko

Fiol Eko är ett smakligt och energirikt färdigfoder till får och lamm. Fodret näringsinnehåll är speciellt anpassat för växande lamm samt dräktiga och digivande tackor. Börja utfodra de dräktiga tackorna 6–8 veckor innan lamning och fortsätt under hela digivningsperioden. Fiol Eko tillför t.ex. välbehövlig energi, stärkelse och fett till foderstaten. Fodrets högvärdiga protein kommer framför allt från soja.

Dräktiga tackor älskar Fiol Vital

Fiol Vital har ett högt och koncentrerat näringsinnehåll och ges till de dräktiga tackorna, från senast 6–8 veckor innan lamning och under hela digivningsperioden. Första tiden efter lamning är kritisk för tackan eftersom mjölkproduktionen ökar snabbare än foderkonsumtionen. Eftersom Fiol Vital är ett smakligt och koncentrerat foder hjälper det tackan att snabbt vända sin negativa energibalans och producera maximalt med mjölk. Vitamin- och mineralinnehållet i Fiol Vital är anpassat för att stimulera till friska och pigga lamm. Rätt nivåer på vitaminerna och mineralerna i fodret visar sig som lägre lammdödlighet samt att lammen snabbt efter födseln kommer upp och i gång med att dia. Såväl råvaruvalet som nivån på mineralerna har gjorts för att undvika urinsten.

Kraftfoder för får i müsliform – Fiol Müsli

Svenska Foder har tagit fram ett kraftfoder i müsliform där de endast valt ut de smakligaste råvarorna med hög smältbarhet för bästa nyttjande. Behandlingen med hjälp av ångkokning av spannmålen, tillsammans med strukturen på fodret, gör müslin extra attraktiv. Kombinationen av de noggrant utvalda råvarorna ger en bra balans mellan energi, protein och fibrer för optimal tillväxt hos lammen. Fiol Müsli fungerar även bra till högdräktiga och digivande tackor. Erbjud müslin till både tackor och lamm omedelbart efter lamning. Efter ca 6–8 veckor är det lagom att enbart servera den till lammen i lammkammaren. Müslin kan även användas om extra tillskott behövs på betet och för slutgödning av lamm.

Lammnäring som ger lammen maximal näring – Lammomel

Lammomel är en lammnäring med hög råvarukvalitet som är skonsamt framställd för att bibehålla hög smältbarhet. Nukamel, som producerar lammnäringen är ett företag med lång erfarenhet som är specialiserade på mjölkersättningar och som nästan uteslutande använder mjölkbaserade råvaror i sina kalvnäringar.

Lammnäringen är baserad på högkvalitativa mjölkråvaror som är skonsamt framställda för att lammen ska kunna utnyttja näringen maximalt. Skummjölken gör ersättningen smaklig och skapar lagom med mättnadskänsla. Tack vare den skonsamma framställningen så innehåller Lammomel en hög nivå av immunoglobuliner naturligt från råvarorna som tillsammans med tillsatta antioxidanter stöttar immunförsvaret. För att främja mag- och tarmhälsan är även probiotika tillsatt. Lammomel innehåller höga nivåer av spårämnen och vitaminer. Selenet är till hälften i organisk form vilket ger ett bättre utnyttjande av selenet.

*Naturligt E-vitamin ingår inte i Fiol Eko. 

Kalvnäring

Läs mer här ->

Bete för nöt

Läs mer här ->

Till betet- Deltamin Slick Vitlök

Läs mer här ->

Råmjölksersättning till kalv

Läs mer här ->

Råmjölkersättning till lamm

Läs mer här ->

Vässa din fårproduktion året runt

Elektrolyter till kalvar

Motverkar vätskebrist och diarré

Lamm i stall

Checklista vid lamning

När årets lamningssäsong närmar sig, innebär det en intensiv period för dig som är lammproducent. Här får du 8 konkreta tips som är bra att ha till hands.

Stängseltips för beteshagar

Vad du ska tänka på när du ska stängsla dina beteshagar.

Stalosan F - Effektiv hygien med lågt pH

Stalosan F avdödar bakterier, virus, svampar och parasiter. Den är därför mycket effektiv mot mikroorganismer som kan orsaka diarré, koccidios, ledinfektioner, klövproblem, höga celltal, mastit och hudsår.

Därför bör du göra en grovfoderanalys

Komponera foderstaten till dina djur för att täcka deras behov på bästa sätt.

Hov i ströprodukt

Rätt ströprodukt, vi har den!

Smaken är som, ja, ni vet resten av meningen! Därför har vi ett stort urval av ströprodukter, både vad gäller form och råvara. Dessutom kan man med fördel blanda olika sorter.

Tackor och lamm på bete

Detta bör en tacka äta

För att din tacka ska kunna föda starka och livskraftiga lamm som tidigt börjar dia, är det viktigt att den dräktiga tackan får foder av hög kvalité och att hennes näringsbehov blir tillgodosett.

Kalv på halmbädd

Så får du en bättre stallmiljö utan gift

Letar du efter en prisvärd desinfektionsprodukt som kan användas i alla typer av stall och som inte är giftigt, varken för djur eller människor?

Får på bete

Detta ska du tänka på inför fårens betessäsong

Huvudregeln är att dina får ska vara ute under sommaren. Tänk bland annat på ett bra och rikligt dricksvatten och hur du ska hantera dina stängsel. Vi ger dig flera tips inför betessäsongen!

Vallgräs

Vilken vallfröblandning ska jag välja?

OptiVall står för starka vallfröblandningar med hög kvalitet och väl provat sortmaterial i Sverige. Vallfröblandningarna har spetsade egenskaper, bred genetisk sortvariation och ett sortiment som passar från norr till söder.

Betande hästar

7 tips vid stödsådd av betesmark

Har man upptrampade betesmarker som utsatts för hårda påfrestningar gäller det att agera och nyetablera eller stödså betesvallarna. Vi ger dig tips på hur du stödsår din betesmark.

Lamm på halmbädd

7 tips för att öka lammets överlevnad

Tackor och lamm behöver extra omvårdnad tiden innan och efter lamning. Lär dig hur du kan hjälpa dina djur.