Fria returer

Snabba leveranser

Öppet köp i 30 dagar

Lamm på halmbädd

7 tips för att öka lammets överlevnad

Obduktioner visar att dödlighet under de fem första dagarna ofta beror på att lammet inte fått i sig tillräckligt med näring. Under dag 61–110 är tarminflammation, lunginflammation, stora magmasken och till viss del gasbrand orsaker till att lammen dör.

7 tips för att öka lammets överlevnad

  1. Hullbedöm tackorna – Tackor i rätt hull ger starkare och friskare lamm. Fiol Vital ger rätt hull och friskare djur.
  2. Kom ihåg mineraler – Brist på selen, kobolt, koppar och jod är direkt kopplade till svaghet hos det nyfödda lammet. Deltamin Får är ett mineralfoder som täcker allt.
  3. Kontrollera tackans juver – Dra ut en stråle från varje juverdel när hon har lammat och kontrollera flöde och kvalité. Fiol Lammnäring är bra att ha hemma som reserv.
  4. Risklamm – ge alla trillingar, lamm från över-/underviktiga tackor och lamm från äldre tackor råmjölk via flaska eller sond, helst inom en halvtimme efter födseln. Råmjölk kan frysas in eller köpas som pulver.
  5. Avföring – Ta träckprov, avmaska vid behov och i samband med inköp, betessläpp och avvänjning.
  6. Vaccinera tackorna – mot klostridioser som gasbrand. Ett lamm som får i sig råmjölk från en vaccinerad tacka får ett skydd i cirka tre månader (vilket är högriskperioden).
  7. Regelbunden tillsyn – Titta till lammen flera gånger per dygn, ett lamm som inte får i sig tillräckligt med mjölk blir fort svagt & har då svårt för att hålla kroppstemperaturen.

Råmjölkersättning till lamm

Läs mer här ->

Vässa din fårproduktion året runt

Elektrolyter till kalvar

Motverkar vätskebrist och diarré

Lamm i stall

Checklista vid lamning

När årets lamningssäsong närmar sig, innebär det en intensiv period för dig som är lammproducent. Här får du 8 konkreta tips som är bra att ha till hands.

Stängseltips för beteshagar

Vad du ska tänka på när du ska stängsla dina beteshagar.

Stalosan F - Effektiv hygien med lågt pH

Stalosan F avdödar bakterier, virus, svampar och parasiter. Den är därför mycket effektiv mot mikroorganismer som kan orsaka diarré, koccidios, ledinfektioner, klövproblem, höga celltal, mastit och hudsår.

Därför bör du göra en grovfoderanalys

Komponera foderstaten till dina djur för att täcka deras behov på bästa sätt.

Hov i ströprodukt

Rätt ströprodukt, vi har den!

Smaken är som, ja, ni vet resten av meningen! Därför har vi ett stort urval av ströprodukter, både vad gäller form och råvara. Dessutom kan man med fördel blanda olika sorter.

Tackor och lamm på bete

Detta bör en tacka äta

För att din tacka ska kunna föda starka och livskraftiga lamm som tidigt börjar dia, är det viktigt att den dräktiga tackan får foder av hög kvalité och att hennes näringsbehov blir tillgodosett.

Kalv på halmbädd

Så får du en bättre stallmiljö utan gift

Letar du efter en prisvärd desinfektionsprodukt som kan användas i alla typer av stall och som inte är giftigt, varken för djur eller människor?

Får på bete

Detta ska du tänka på inför fårens betessäsong

Huvudregeln är att dina får ska vara ute under sommaren. Tänk bland annat på ett bra och rikligt dricksvatten och hur du ska hantera dina stängsel. Vi ger dig flera tips inför betessäsongen!

Får på bete

Foderguide för lamm, tacka och bagge

Vi ger dig tips på vilka foder du ska ge till dina djur.

Vallgräs

Vilken vallfröblandning ska jag välja?

OptiVall står för starka vallfröblandningar med hög kvalitet och väl provat sortmaterial i Sverige. Vallfröblandningarna har spetsade egenskaper, bred genetisk sortvariation och ett sortiment som passar från norr till söder.

Betande hästar

7 tips vid stödsådd av betesmark

Har man upptrampade betesmarker som utsatts för hårda påfrestningar gäller det att agera och nyetablera eller stödså betesvallarna. Vi ger dig tips på hur du stödsår din betesmark.