Fria returer

Snabba leveranser

Öppet köp i 30 dagar

Råmjölkersättning till lamm

Råmjölksersättning till lamm – Provita Colostrum Concentrate Lamb

Lammen föds utan antikroppar eftersom det inte sker någon överföring av antikroppar mellan modern och fostret via moderkakan. Det innebär att de föds utan ett aktivt immunförsvar och är därmed oskyddad mot infektioner. Råmjölken innehåller dessa livsnödvändiga antikroppar och dessutom ett högt energiinnehåll som lammen behöver. Lammen föds nämligen med mycket små energireserver bestående av brunt fett, dessa energireserver är förbrukade inom ett fåtal timmar.

Råmjölken innehåller också enzymer och hormoner som bidrar till utvecklingen av tarmfunktionerna. Antikropparna skyddar tarmen lokalt mot infektioner, men passerar också genom tarmslemhinnan till blodomloppet och skyddar därmed lammen mot infektioner fram tills ca 2–3 månaders ålder då de utvecklat ett eget immunförsvar. Tarmslemhinnans genomsläpplighet av antikroppar börjar avta redan ett par timmar efter födsel. Vid ca 1 dygns ålder kan tarmen inte längre ta upp antikroppar. Detta innebär att lammen bör få i sig den första råmjölken så fort som möjligt, allra helst inom 2–3 timmars ålder. Otillräcklig råmjölksmängd har i studier visat sig innebära en större risk att drabbas av hypotermi (nedkylning) och sjukdomar, vilket också innebär högre dödlighet.

Lammungarna bör ha börjat dia inom en timme efter födseln. Tackans juver bör kontrolleras och eventuella vaxproppar ska dras ur efter lamning för att underlätta lammets diande. De bör ha fått i sig omkring 2 dl råmjölk per kg kroppsvikt inom första levnadsdygnet för att få i sig tillräckligt med energi och antikroppar. Vid stora kullar (3 eller fler) är det vanligt att tackans råmjölk inte räcker till alla.

Vid lamningssäsongen är det därför en god försäkring att ha råmjölksersättning hemma, för att kunna säkerställa lammens framtida hälsa. Provita råmjölksersättning till lamm har ett högt innehåll av energi och protein genom torkad råmjölk samt äggpulver. Råmjölksersättningen förser det nyfödda lammet med lättillgängliga kolhydrater, fetter, proteiner, mineraler och vitaminer. Det höga innehållet av antikroppar (äggpulverproteiner) skyddar det nyfödda lammet mot E.coli, Rotavirus, coronavirus och salmonella. Råmjölksersättningen är i pulverform och blandas med varmt vatten (kroppstemperatur).

Vässa din fårproduktion året runt

Elektrolyter till kalvar

Motverkar vätskebrist och diarré

Lamm i stall

Checklista vid lamning

När årets lamningssäsong närmar sig, innebär det en intensiv period för dig som är lammproducent. Här får du 8 konkreta tips som är bra att ha till hands.

Stängseltips för beteshagar

Vad du ska tänka på när du ska stängsla dina beteshagar.

Stalosan F - Effektiv hygien med lågt pH

Stalosan F avdödar bakterier, virus, svampar och parasiter. Den är därför mycket effektiv mot mikroorganismer som kan orsaka diarré, koccidios, ledinfektioner, klövproblem, höga celltal, mastit och hudsår.

Därför bör du göra en grovfoderanalys

Komponera foderstaten till dina djur för att täcka deras behov på bästa sätt.

Hov i ströprodukt

Rätt ströprodukt, vi har den!

Smaken är som, ja, ni vet resten av meningen! Därför har vi ett stort urval av ströprodukter, både vad gäller form och råvara. Dessutom kan man med fördel blanda olika sorter.

Tackor och lamm på bete

Detta bör en tacka äta

För att din tacka ska kunna föda starka och livskraftiga lamm som tidigt börjar dia, är det viktigt att den dräktiga tackan får foder av hög kvalité och att hennes näringsbehov blir tillgodosett.

Kalv på halmbädd

Så får du en bättre stallmiljö utan gift

Letar du efter en prisvärd desinfektionsprodukt som kan användas i alla typer av stall och som inte är giftigt, varken för djur eller människor?

Får på bete

Detta ska du tänka på inför fårens betessäsong

Huvudregeln är att dina får ska vara ute under sommaren. Tänk bland annat på ett bra och rikligt dricksvatten och hur du ska hantera dina stängsel. Vi ger dig flera tips inför betessäsongen!

Får på bete

Foderguide för lamm, tacka och bagge

Vi ger dig tips på vilka foder du ska ge till dina djur.

Vallgräs

Vilken vallfröblandning ska jag välja?

OptiVall står för starka vallfröblandningar med hög kvalitet och väl provat sortmaterial i Sverige. Vallfröblandningarna har spetsade egenskaper, bred genetisk sortvariation och ett sortiment som passar från norr till söder.

Betande hästar

7 tips vid stödsådd av betesmark

Har man upptrampade betesmarker som utsatts för hårda påfrestningar gäller det att agera och nyetablera eller stödså betesvallarna. Vi ger dig tips på hur du stödsår din betesmark.

Lamm på halmbädd

7 tips för att öka lammets överlevnad

Tackor och lamm behöver extra omvårdnad tiden innan och efter lamning. Lär dig hur du kan hjälpa dina djur.