Fria returer

Snabba leveranser

Öppet köp i 30 dagar

Praktiska tips när du får kattungar

Minns du om du hörde ett lite speciellt ljud ute i naturen i mars som du inte riktigt kände igen? Det kan ha varit en marskatt! De flesta honkatter löper för första gången på året just vid den tiden och om hon fick till en parning kommer det snart dyka upp små kattungar runt om i landet.

Om du har en okastrerad katthona som var ute i mars och nu är ganska tjock, ja då är det säkert tillökning på g! Här följer några tips på hur du bäst tar hand om kattungarna och hur du ser till att det inte händer igen om kattungarna inte var planerade.

Se till att mamman har en trygg och säker plats att föda på där du inte separerar kattungarna från mamman. De behöver hennes närvaro för mat och trygghet de närmsta veckorna. Du märker att de är redo att skiljas åt när kattungarna har övergått till att helt äta fast föda, mamman har slutat att tvätta sina ungar och kattungarna inte skriker efter sin mamma när hon försvinner. Detta brukar vara uppnått vid 12 veckors ålder.

När kattungarna föds är dom väldigt utsatta och ska helst hållas i en miljö där temperaturen ligger runt 22 grader och luftfuktigheten mellan 65-70%. Många katter brukar hitta ett mörkt och varm skrymsle där de går undan och föder sina ungar. Vill du inte att din katt ska välja en olämplig plats i tex en garderob eller tvättkorgen så kan du förbereda en utvald plats som är lämplig där inte kattungarna kan skada sig på något eller trilla ner.

Om din kull med kattungar var oplanerad kan det vara bra att ta tag i förebyggandet av ytterligare kullar när ungarna har flyttat till sina nya hem. Du kan låta en veterinär kastrera din katt, detta gäller för både hon- och hankatter! Om du har en hankatt som är ute och springer okastrerad har du ingen aning om hur många kattungar han kan vara pappa åt, du kan hjälpa till genom att minska antalet oönskade kullar genom att även låta hankatten kastreras. Om du inte vill att din katt genomgår ingreppet kan du hålla den inomhus under löp-perioder eller ge preventivmedel till din honkatt. Känner du dig osäker rekommenderas du att konsultera med en veterinär för att hitta det bästa alternativet för just din katt.

 

Sök på produkter, kategorier eller varumärken: